Hola!
Door: Romy
Blijf op de hoogte en volg Romy
30 Oktober 2006 | Guatemala, Antigua
Vorige week donderdag, 26 oktober ben ik 's avonds naar een project geweest dat broodjes maakt voor de zwervers in Antigua. Om half acht moesten we aanwezig zijn om de broodjes te maken. Een uurtje daarna zijn we onder begeleiding van de politie de straat op gegaan om de broodjes uit te delen. Het was erg indrukwekkend om te zien hoe deze mensen leven. Er is ook een opvang in Antigua waar de mensen 's avonds bij elkaar kunnen komen om te overnachten. Ze slapen daar gewoon buiten op een stuk karton met zn allen naast elkaar. Het is raar om zo direct met de mensen in contakt te komen. Het was wel erg fijn om te zien hoe dankbaar de mensen zijn voor een broodje en een beker warme melk. Ik ben van plan om aankomende donderdag avond weer te gaan en een donatie te geven aan het project zodat ze kunnen blijven voortbestaan. Degene die over het project gaat is een koreaan die ervoor heeft gekozen om hier te gaan wonen. Hij wordt onder andere gesteund door de mensen in Korea. Deze man was ons heel erg dankbaar dat we hem wilde helpen.
Een bijzondere ervaring dus.
Vrijdagmiddag begon het weekend naar Coban. Om half 3 's middags (uur later dan gepland,maar zo gaat dat hier) werden we thuis opgepikt. Terwijl je richting Coban rijd, rij je door de hoofdstad, Guatemala City. Vanuit de viaduct zie je een soort dal met enorme krottenwijken. Het schijnen verschrikkelijk gevaarlijke buurten te zijn en als toerist met je je er al helemaal niet vertonen. Het idee dat daar kinderen op moeten groeien en dat je er eigenlijk niets aan kan doen is echt erg.
Om 23.30 uur (ook later dan gepland) kwamen we eindelijk aan in het dorpje Lanquin. Het hotel stelde niet veel voor op de bedden lag iets wat je eigenlijk geen matras kan noemen. Maargoed, ook daar zal ik hier maar aan moeten wennen.
Zaterdag ochtend vertrokken we om 08.00 uur naar Semuc Champey. Na een stevige wandeling hebben we daar heerlijk kunnen zwemmen. Zoiets moois als daar heb ik zelden gezien. We zijn daarna verder gaan lopen en klommen via een touw langs een waterval naar beneden. Onder die waterval kwamen we terecht in een grot met een geweldig uitzicht.
Na nog een tijdje te hebben gedobberd in Semuc Champey zijn we doorgewandeld naar de Grutas (grotten) de Lanquin. Hier kreeg iedereen een kaars en zijn we in de grotten gaan zwemmen. Super spannend natuurlijk! Ook zater hier talloze vleermuizen!
Uiteindelijk zijn we in banden met de stroming mee richting het hotel gevaren over de Cahabonrivier. Onderweg werden we opgepikt door een auto met een laadbak waarin we verder werder vervoerd naar het hotel. Het regende enorm en iedereen stond in zwemkleding achter op de auto. En nagestaard dat we werden! Ik denk dat de bevolking nog nooit zoiets heeft gezien, allemaal dames in bikini achter op een auto!
Na 's avonds wat gegeten te hebben dook iedereen het bed in. Fleur, Jurrien en ik kwamen erachter dat er tegenover het hotel een kerkje was waar gezongen werd. We zijn daar even kijken en het was erg leuk om te zien. Ook hier werden we erg aangestaard. Drie blanken die mee klappen op de Guatemalteekse muziek! Erg gezellig!
Zondag onderweg naar Antigua een tussenstop gemaakt bij de Calvario Kerk in Coban. Een tweede stop was bij een bos waar schijnt dat de quetzalvogel leeft. De quetzal is hier het betaalmiddel.
Maarja, na een hele boswandeling, geen quetzalvogel helaas!
Om 19.00 uur waren we weer in Antigua, hebben we snel iets gegeten en zijn we allemaal vroeg naar bed gegaan.
Het was een vermoeiend maar super mooi weekend!
Deze komende week wordt zeker weten ook weer een spectaculair weekje.
Morgen ga ik samen met Fleur naar een schooltje in Santa Maria Jesus. Het schijnt dat het schooltje een tekort heeft aan schoolmaterialen en dat willen we morgen meteen voor ze meenemen.
Morgen avond is het op school Halloween! Ook leuk om een keertje mee te maken!
Woensdag gaan we met school naar Santiago. Iedereen heeft vrij van school en werk omdat dit een herdenkingsdag voor de overledenen is. In Santiago worden enorme vliegers in de lucht gelaten met de bedoeling om de lucht schoon te maken van demonen en te communiceren met de doden. Dit is een hele bijzondere dag voor de mensen in Guatemala.
Donderdag ga ik samen met Fleur en onze leraressen een bezoek brengen aan het project waar ik ga werken om alvast een indruk te krijgen. Ik heb er ook heel veel zin in om met het project te beginnen!
Eigenlijk zou ik volgende week maandag al beginnen, maar ik heb het een week verzet en ik ga dan een week langer door. Dus die week die ik op het laatst vrij zou hebben wil ik nu tussen de spaanse lessen en het project door gebruiken om een week samen met Fleur door Guatemala te gaan reizen.
De route die we gaan nemen wordt waarschijnlijk: Tikal, Flores, Rio Dulce, Livingstone. Daarna ga ik weer terug naar Antigua om te werken en gaat Fleur naar Mexico om in een vrijwilligersproject te werken.
Elke maandag zie je op school weer nieuwe studenten en dat is erg leuk. Het is interessant om iedereen zijn reisverhalen te horen! Waarschijnlijk is dat dan ook de rede dat ik zelf heel graag wat meer van het land wil zien.
En dan nog iets waar ik heel blij met ben: Ik heb kaartjes voor Shakira!! Zaterdag is het concert. We gaan er met een grote groep heen dus het wordt vast super!
Ik vind het fijn dat ik hier zoveel verschillende projecten kan helpen en steunen, en dat kan natuurlijk dankzij iedereen die me heeft gesteund in Nederland!
Ik hoop dat het met iedereen in Nederland ook nog goed gaat!
De reacties die ik van iedereen krijg doen me goed! Heel erg bedankt!
Muchos besas,
Romy
30 Oktober 2006 - 21:48
Sander:
hey lieverd, zo te lezen en zien heb je het erg naar je zin ondanks de nare dingen die je tegenkomt. ik mis je wel hoor. ik hoop dat je het nog meer naar je zin gaat hebben.
kus sander -
30 Oktober 2006 - 21:56
Mam En Pap:
he lievert,
Broodjes smeren voor de armen,en genieten van al het moois in Guatemala.
Een mooiere combinatie is er niet te bedenken.
Je klinkt gelukkig en je ziet er ook zo uit!
We leven met je mee en verheugen ons op 7 december, dan kunnen we je weer zien en meegenieten.
Hou van jou, Muchos Besos! -
30 Oktober 2006 - 22:04
Floor:
owww als ik al die verhalen lees en als ik al die mooie en leuke fotos's zie dan lijkt het me echt geweldig waar je bent en wat je doet!!het lijkt me een super gevoel zoveel te kunnen betekenen voor de mensen daar!!als ik het zo zie dan heb je het super naar je zin daar en daar ben ik blij om!!
ik verheug me weer op je volgende verhalen en foto's!veel suc6 en plezier nog!!
kuss floor -
30 Oktober 2006 - 23:14
Marit:
he girlie,
wat een mooie verhalen weer!!super dat je naar shakira gaat!! de zusjes zijn jaloers.....!wij zijn ook druk bezig met vakantieplannen te maken!wie weet komen we elkaar nog tegen!nog heel veel plezier daar, geniet ervan!! xx -
31 Oktober 2006 - 00:12
Fleur:
Hola chica,
Helaas geen capuchino maar wel een broodje pindakaas, jammie!
Het is erg gezellig om samen met jou in Antigua te zijn en ik verheug me erg op onze week Tikal, Rio Dulce en Livingston.
Ik vind het super dat we samen hier projecten bezoeken en helpen.
Hasta luego!
Muchos besos, Fleur -
31 Oktober 2006 - 09:57
Janto:
hey rooms,
het ziet er trouwens niet heel warm uit daar.. omdat jij ook helemaal een soort van trui aan hebt enzo.
of lijkt dat maar zo?
nouja.. het zal altijd lekkerder en warmer zijn dan hier ;)
X -
31 Oktober 2006 - 11:09
Maureen:
Hey meissie,
Wat een leuke ervaringen!
Ik vind het leuk dat je ons op de hoogte houdt van wat je daar meemaakt!
Je betekend veel voor de mensen daar! Ga zo door!
Nog veel plezier daar!
XxXxX mau... -
31 Oktober 2006 - 17:05
Corine:
Heej Romy,
Leuk om zo je verhalen te lezen en je foto's te bekijken!! VOlgens mij heb je het wel naar je zin, veel plezier nog!! Kus Corine -
31 Oktober 2006 - 19:15
William Frost:
Lieve Romy:
wat fijn dat je dit allemaal mag beleven en je schrijft er zo erg goed over.
Veel liefs van de USA.
Wim -
31 Oktober 2006 - 21:21
Edith:
Heyy lieverd!!
Wat een leuk verhaal heb je weer geschreven! Je foto's zien er ook super ook!
Ga je wel al meer missen hoor, maar gelukkig spreek ik je af en toe via skype!
Veel plezier met je reis volgende week!!
Kus -
02 November 2006 - 16:23
"juf"Inge:
Olla Romy,
Wat een superavontuur. Ik vind het geweldig dat je in je eentje, naar een onbekend land afreist en daar ook nog je beste beentje voorzet om de bewoners te helpen. Zo krijg ik toch ook weer een heel andere kijk op Antigua, wat ik eigenlijk alleen maar ken als toerist(de mooie plaatjes dus!) Stiekem kijk ik ook alvast naar de leuke uitstapjes die je maakt, want in april 2007 gaan Mart en ik een rondreis maken ddor Midden-Amerika en we eindigen onze reis in Antigua!!!
Heel veel succes en pas goed op jezelf.
Groetjes van Inge van der Koelen