Het project! - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Romy Schagen - WaarBenJij.nu Het project! - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Romy Schagen - WaarBenJij.nu

Het project!

Door: Romy

Blijf op de hoogte en volg Romy

13 November 2006 | Guatemala, Antigua

Hola!

Vandaag de eerste dag gehad op het project van Hogares Communitarios in San Antonio!
Ik vond het helemaal geweldig en kijk alweer uit naar morgen.

Gelukkig kwam ik vanmorgen om 08.00 uur in Antigua twee vrijwilligers tegen die ook naar het project gingen, want alleen zou het nog moeilijk zijn geweest om het te vinden. Ik vind het wel erg leuk dat het buiten Antigua ligt zodat ik met de chickenbus moet reizen en wat meer van Guatemala en de cultuur zie.

Dat we aankwamen renden alle kindertjes meteen naar ons toe. Ze wilden allemaal door me opgetild worden. Geweldig om te zien hoe blij ze waren!

Aangekomen in het lokaal kregen de kindertjes eerst een ontbijtje, want thuis krijgen ze niet veel. Na het ontbijt moesten we zorgen dat iedereen zijn tandjes ging poetsen. Maar of het zin heeft om die tanden te poetsen met een tandenborstel die volgens mij al erg vaak is gebruikt en om daarna hun mond te spoelen met het water dat alle kindertjes gebruiken uit dezelfde teil, ik weet het niet! Maar dit is zeker iets waar ik iets aan wil gaan doen.

Vandaag was er een van de kindertje jarig, hij werd 4 jaar. Helaas heeft de opvang geen geld om iets met verjaardagen te doen. Gelukkig had ik alvast wat geld mee genomen en daarvan ben ik een taart gaan halen met kaarsjes en een beetje cola voor iedereen!
Van te voren hebben we met de vouwblaadjes en stiften die ik meehad een verjaardagskroon gemaakt voor het jongetje. De andere kinderen maakten voor zichzelf een hoedje.
Na het geknutsel hebben we de taart uitgedeeld. Heerlijk vonden ze het! Het is erg fijn om te zien hoe blij de kinderen kunnen zijn met iets wat in Nederland gewoon standaart is met een verjaardag of nog wel eens tussendoor. Morgen ga ik met de andere vrijwilligers een verjaardagskalender maken.

Na de taart zijn we met de kinderen buiten gaan spelen. Het project heeft wel wat dingen zoals een schommel en een paar voetballen (die zowat lek zijn). Maar voor de rest is er niet veel speelmateriaal.
Om 12.00 uur was ik weer klaar. En ookal hoef ik er geen hele dag te werken, die paar uurtjes hebben me nu al gesloopt! De kinderen vragen erg veel aandacht, maar ik vind het wel heel fijn. De kinderen blijven er zelf wel nog een paar uurtjes onder begeleiding van twee vrouwen die daar werken. Wat ik er zielig vind om te horen is dat de kinderen meestal als ze thuis komen ook nog eens hun ouders moeten helpen met bepaalde klussen, zoals er een meisje is dat auto's moet gaan wassen. Een meisje van 6! Ook zijn er nog veel andere kinderen in het dorpje die niet naar school gaan. Dat ik de reden daar van vroeg kreeg ik te horen dat die ouders waarschijnlijk willen dat de kinderen de hele dag helpen met werken.

Vanmiddag ga ik alvast in de supermarkt wat spullen voor ze kopen zoals kleurboeken, tekenspullen en dergelijke. Ook wil ik spullen kopen voor de hygiene. Want echt fris zijn de kindertjes absoluut niet! De kleding die ze aan hebben zijn erg vies en ze wassen hun handen in hetzelfde teiltje water zonder zeep! Ook ga ik nieuwe tandenborstels en tandpasta voor ze kopen!

Ik ben er in ieder geval zeker van dat ik het ingezamelde geld hier goed kan besteden!
Bedankt iedereen!

Liefs, Romy

• 13 November 2006 - 21:42

Edith:

Heej lieverd!
    Ben blij dat je het zo leuk hebt gehad bij je project! Het was natuurlijk wel heel spannend voor je! Leuk dat er nog 2 andere vrijwilligers waren, dat is toch wel lekker.. Wat leuk he dat die kinderen zo enthousiast zijn. Echt super van je dat je een taart hebt gekocht voor de jarige, die dingen zijn voor ons zo standaard en daar zo bijzonder. Wat zijn we toch verwend in Nederland. Ik baal er echt ontzettend van dat ik je niet kan komen ophalen de 22e..
    Nou lieverd, ik spreek je snel weer!!
    Dikke kus van je vriendinnetje

• 13 November 2006 - 21:43

Sanne:

Heey meid!!
    Wat leuk je eerste werkdagje bij je project!En wat goed van je dat je dat voor de kinderen gaat kopen echt leuk hoor..Wel zielig dat ze zo weinig hebbe hoop echt dat je er iets aan kan doen!!Veel plezier en succes kuss sanne

• 13 November 2006 - 22:06

Daisy:

Hey lieve zus!

Je hebt weer een mooi verhaal neegezet.
    Wat lief dat je die taart voor hun had gekocht. Je ziet op de foto's heel duidelijk dat ze er erg blij mee zijn.
    Doe je voorzichtig ?
    Ik begin je nu wel te missen!!
    Tot snel!!
    Hopelijk met kerst.

Liefs&Kusjes Daisy

• 13 November 2006 - 22:23

Mama:

Deze foto's ontroeren me echt! Wat geweldig om je zo bezig te zien.
    Vandaag hebben pap en ik onze vaccinaties gehaald.
    Hij is nu natuurlijk heel zielig, want hij heeft zere armen!!Nou lievie, maak er een mooie tijd van en doe wat je kunt doen.Wij komen je helpen hoor, op de donderdagavond broodjes en melk uitdelen aan de zwervers. Ik verheug me er al op!
    Hou van jou.
    mama

• 14 November 2006 - 09:45

Simone Benchetrit:

Hoi Romy,
    Op dit moment ben ik een bakkie aan het doen bij je moeder en heb net de foto's van de verjaardag bekeken. Ik heb zelf nog nooit zo'n geweldige taart voor mijn verjaardag gekregen!! Heerlijk om de kindjes zo te zien genieten. Heel veel groetjes van ons en thuis ga ik weer je dagboek lezen.
    Liefs, Simone.

• 14 November 2006 - 14:13

Ellen:

Hoi Romy
    Nou ik moet het nog zien of je vader en moeder straks die broodjes gaan uitdelen, ze zullen ze zelf wel opeten.
    Geweldig om je zo tussen de kindjes te zien. Kun je ze een beetje verstaan?
    Succes verder met het project. X

• 14 November 2006 - 17:19

Marloes:

he nicht!! wat goed dat je dat allemaal gaat doen voor die kinderen! en wat leuk van die taart voor dat jongentje zijn verjaardag!! heel veel plezier en suc6!! ik wacht je volgende bericht weer af! liefs en groetjes van iedereen hier

• 14 November 2006 - 18:59

William Frost:

Lieve Romy:
    wat fijn om te lezen dat je zo echt daar met de kinderen aan de gang kunt en dat je ervan geniet. Goed hoor.
    Veel liefs--
    wim

• 15 November 2006 - 15:32

Chris (zandbergen):

hé romy!
    wat gaaf joh dat je dit doet! heb je verhalen gelezen, super!
    ik wens je heel veel succes en plezier!
    groetjes chris!

• 15 November 2006 - 17:28

Jurrien:

Goed om te lezen dat project Romy helpt nog steeds volop actief is. Echt goed dat je met kleine dingen zoveel kinderen blij kan maken. Hier rond Lago Atitlan zouden ze ook wel wat Romys kunnen gebruiken. Tot volgende week!

• 15 November 2006 - 19:19

Steph Ibink:

Lieve Romy,

Wij zijn harstikke trots op jou! en hopen dat heel veel plezier mag ervaren in hetgene wat jij doet. Daarbij begrijpen wij ook dat jij schrijnende gevallen zult tegenkomen en dat jij ook op de proef wordt gesteld.

Af en toe zullen wij op de site kijken om jou te volgen.

Groeten van Arja en Steph en Daniel en Tim

• 15 November 2006 - 20:33

Fleur:

Hi liefie,

Wat geweldig dat je het jongetje zo'n leuke verjaardag hebt kunnen geven, kroon, taart, kaarsjes... super! Ik ben blij dat je het leuk hebt met de kindjes.

De kinderen in het weeshuis zijn ook erg lief en het lijkt me maar moeilijk om er te wonen en niet bij je ouders thuis. Ik ben vanochtend niet opgehaald en dus een dagje vrij. Mooie gelegenheid om de stad eens te verkennen maar ben in een demonstratie beland en moest een winkel in vluchten, dat was wat minder...

Mis je wel hoor!

Dikke kus, Fleur

P.S. Moeder van Romy, thanks voor het berichtje op mijn site!

• 19 November 2006 - 08:44

Naomi:

Lieve Romy,
    ik heb met mama jou mooie foto's gezien. Wat lief van jou dat jij een taart hebt gekocht voor de kindjes. Het zag er erg feestelijk uit. Met mij gaat het goed en met Damian ook. Wij missen je wel heel erg.....
    Dikke knuffel en kusjes van mij, Naomi.